top of page
Kérdése van? Elakadt? Ide kattintva kérhet választ...

4 alkalmas konfliktuskezelő kommunikáció tréning


Régi közhely, hogy a jó kapcsolatért erőfeszítéseket kell tenni. Így van ez a párkapcsolatokon kívüli helyzetekben is. Ez lehet tudatos, mindennapi tevékenység, de bizony sokszor előfordul, hogy a hétköznapok elsodornak egymás mellől, és esetleg csak akkor vesszük észre, hogy tenni kellene valamit, amikor baj van.


Mikor lehet hasznos a konfliktuskezelő kommunikáció tréning?

A tréning során oylan eszközök sajátíthat


Nem értessz, nem értelek...

A cél az, hogy tudatossá váljon a pontosabb kommunikáció igénye.

Az úgynevezett "te-üzenetek" helyett érdemes az "én-üzenetek" alkalmazása, melyhez a tréning eszközöket nyújt.


Mi az az "én-üzenet"?

A legkönnyebben példán keresztül lehet megérteni a kettő közötti különbséget.


"(Te) nagyon jól nézel ki ebben a ruhában! "

"(Nekem) nagyon tetszel ebben a ruhában!"


Első olvasatra valószínűleg nem érzékelhető lényeges különbség a két mondat között, azonban ha jobban, megnézzük, az első szinte bárkinek elmondható, míg a második jelentéstartalma egy sokkal intimebb kapcsolatot feltételez.


... és az értő figyelem

A játszmák kialakulása szinte észrevehetetlen. Ahhoz, hogy ki lehessen lépni a csapdájából, gyakorlásra van szükség.

A sok év alatt kialakult rossz szokások leveztkőzése nem megy egyik pillanatról a másikra, de ha sikerül elsajátítani annak a módját, hogy észrevegyék, hol futnak rossz vágányra a beszélgetések, el lehet kerülni a kommunikáció csapdáit.


Kis célok, kis lépések, kis változás

A 4 alkalmas kommunikáció tréning célja, hogy egy olyan változást váltson ki, amely révén a partnerek azt érzik, pozitív irányba mozdulnak el.

Konkrét konfliktus esetén a tréning mediációval is kiegészíthető.

A kis változás eleinte csalódást okozhat, de ha valaki egy évig halad egy úton, előbb-utóbb egy másik országban találja magát.


Együttműködő kommunikáció

A mindennapos kommunikációban sokszor szinte teljesen fogyelmen kívül hagyjuk a másik mondanivalóját, tapaszatlataink, rutinjaink, megérzéseink alapján kódoljuk az üzenetet. Ugyanez igaz a közlésekre is: ritkán győződünk meg arról, vajon az adott információ ugyanazt jelenti-e a másiknak is, mint nekünk.

A szeretetteljes kommunikáció titka, hogy feltételezzük, hogy amit üzenünk, nem feltétlenül egyezik azzal, ami célba ér, és ennek nem a rosszindulat az oka, hanem az, hogy KÜLÖNBÖZÜNK EGYMÁSTÓL.

A tréning során lehetőség van begyakorolni azokat a technikákat, melyek elősegítik, hogy a felmerülő félreértések tisztázhatóvá váljanak.

Az asszertív kommunikáció, melyben nyíltan, és őszintén fogalmazom meg a szándékaimat, igényeimet és céljaimat, anélkül, hogy a partnerem érdekeit, céljait csorbítanám.

A cél a jelenben felmerülő problémák jelenben, vagy legalábbis a közeli jövőben történő

feldolgozása.

Aki a "ne szólj szám, nem fáj fejem” mondását követi, nem lesz képes "felnőtt módon" kommunikálni, maximum a lenyelni a sérelmeit, vagy egy későbbi időpontban felhánytorgatni azokat.

Mit kapnak a kommunikáció tréning során?

Az első két alkalommal a partnerek külön-külön találkoznak a trénerrel.

Gyakorlatokat, feladatokat kapnak, kérdőívek és tesztek kitöltése és értelmezése segíti őket abban, hogy a lehető legpontosabban meghatározzák, mire vágynak.

A következő két alkalommal a közös munka során - melyet "házi feladatok" egészítenek ki - elkezdődik az edzés: a megszokott, kellemetlen szokások "átprogramozása".

A tréning abban segít, hogy képesek legyenek magabiztos fellépésre, kifejezni pozitív és negatív érzéseiket, ellenvélemény, egyetértés, elismerés pontos megfogalmazására.

Az árakról ide kattintva tájékozódhat. Időpontfoglaláshoz kattintson ide.

bottom of page